torsdag 4. juni 2009

Fremtidens sportsjournalistikk


- Fremtiden er nettbasert



STRENGERE KRAV:
Sportssjef i Canal+ Dag Solheim mener at det bør stilles strengere krav til dagens nettjournalistikk (FOTO: Canal+)

Sportsjournalistikken tar stadig nye vendinger. Hva som er fremtiden er foreløpig vanskelig å spå, men en kan se en kurve der nyheter på nettet er i oppsving.


Av Robert Sagaas

Flere og flere medier formidler nyheter på nett, og de fleste store medier har egen nettside der blant annet sportsnyheter blir formidlet. Gunnar Grindstein i NRK og Dag Solheim i Canal pluss tror satsningen at på nett vil være sterkt voksende også i framtiden.

- Det blir nok todelt. Internet får nyhetene der nyheter vil bli spydd ut mens i papiravisa vil det bli bakgrunn og kommentarer. Det er den grove skissen. Tendensen blir forsterket ytterligere, sier Grindstein.

- Vi har sett starten på en ny utvikling med fotball på nett. Det vil være en framtid hvor tv og nett smelter sammen og jobber i nett og avis blir integrert, fortsetter Solheim.

Kritisk til kilder

Tendensen har vært voksende, og avisenes konkurranse med å være først ute med en nyhet samtidig, som det er viktig med flest mulig klikk har gjort sitt til at journalistikken kan bli kvalitetsmessig negativ. Vesentlig er det at det er viktig at journalisten stiller seg kildekritisk og sjekker kildene sine grundig slik at saken blir troverdig.

- Det har vært en tendens at et nettsted ringer et sted. Nyheten blir formidlet videre av andre medier uten at de sjekker kildene sine. Ryktene kan bli feil, og det kan bli oppslag som fører til mye rabalder. Nettavisen hadde et rykte om at Tore Reginiussen ble solgt til Fulham fra Tromsø i vinter, men sjekket ikke med Tromsø. De sjekket ikke med tromsø og kildene ble feil. En må sjekke kildene og ikke bare spre det videre.

Dag Solheim er enig i at det skal være en prioritet at journalisten gjør et dyktig og grundig arbeid når en skal skrive en artikkel.

- Journalisten må være kritisk til kilder, og hvordan de blir videreformidlet. Du må være kritisk og våken, for å være først ute med nyheten. Å publisere med en gang uten noen feil krever mye av journalisten. Yrket vil bli oppgradert. Journalister gjør nett og avis, og nettjournalistikk har ikke hatt status fordi mange som jobber med det ikke har hatt utdanning. Jeg tror det blir strengere krav til dem i framtiden.

Vil forandre seg

Grindstein har imidlertid troen på at nettjournalistikken vil bedre seg etter hvert som denne formen for journalistikk vil vokse seg eldre.

- Vi vil etter hvert se mer kvalitetsjournalistikk. Det blir mer substans, og ikke bare kjappe nyheter. Når det var ungt, så ble ikke nyheter sjekket. Nettjournalistikken blir bedre.

- Etter hvert som nettet blir eldre vil kvaliteten bli bedre. Nettet vil ha løpende nyheter.

I den senere tid har TV2 utviklet sportsjournalistikken videre. Tv-kanalen satser stort på fotballen denne sesongen. Kanalen har programmer før, under og etter kampene og diverse eksperter som kan gi seerne et fullverdig kvalitetsmessig produkt.

- De har et bra konsept for seerne. Det er et godt kvalitetsprogram med referat fra kampene og analyser. Og et skråblikk på runden.

TV2 har også satset på sendingen Nachspiel der et panel med Davy Wathne, Mini Jakobsen og Frode Olsen diskuterer aktuelle hendelser fra Tippeliga-runden. Konseptet er til for at folk som ser på sendingene skal engasjere seg.

- Det er et litt på spissen konsept. De setter ting på spissen for å holde på seerne og for å gjøre dem oppmerksomme, avslutter Grindstein.

Solheim tror at utviklingen videre vil fortsette. Han ser for seg at konseptet til VG med livekommentering av kampene fra årets Tippeliga er starten på noe nytt innenfor formidling av idrett.

- Norge er tidlig ute med Web-tv. Vi vil se mer og mer av det i framtiden. Idrett og begivenheter på nett vil utvikle seg. Kommentering på nett vil øke for hver dag som går. Tilbudet kommer til å øke. Betalingen er enklere og det er lettere å selge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar