torsdag 4. juni 2009

Store Øyeblikk - Ove Eriksen - Koss tangerer Hjallis


- Dette er et av de største øyeblikk i norsk idrettshistorie.


STORT: Ove Eriksen regner Johan Olav Koss`tre gull på Lillehammer som et av de største idrettsøyeblikk i norsk idrettshistorie. (FOTO: Ole Kaland/NRK)


Da Johan Olav Koss tangerte Hjalmar ”Hjallis” Andersens tre olympiske gull fra Oslo 1952.


Sted: Vikingskipet Hamar.

Dato: 1994.

Arrangement: Lillehammer OL.

Øvelse: 10.000-meter skøyer.

Utøver: Johan Olav Koss (NOR)

Kommentator: Ove Eriksen (NRK)

Året er 1994. Johan Olav Koss har tatt igjen tyske Frank Dietrich med èn runde i Vikingskipet, og ligger an til sitt tredje olympiske gull på Lillehammer. Koss kjemper også mot verdensrekorden på 10.000-meter i Vikingskipet denne dagen. I kommentatorbua for NRK sitter Ove Eriksen. Med seg som sidekommentator har han legendariske Hjalmar ”Hjallis” Andersen. Mannen som i OL i Oslo i 1952 tok tre olympiske gull av tre mulige på skøyter. Nå ligger landsmannen Johan Olav Koss an til å tangere bragden fra 1952.

- Det hele var formidabelt, forteller Ove Eriksen. I studio satt jeg sammen med en av de mest populære og suverene idrettsutøverne vi har hatt her til lands. På isen nærmet Johan Olav Koss seg sin tredje strake medalje på Lillehammer.

- Det er helt klart et av de største høydepunktene jeg har hatt som kommentator opp gjennom årene, forteller Eriksen, som samtidig legger til at det er vanskelig å trekke fram det største høydepunktet han har hatt som sportskommentator. Han er likevel klar på at stemningen i Vikingskipet, rundt, og utenfor den spesielle hallen, var unik under de 17. olympiske leker på Lillehammer.

- Det blir gull på titusenmeter til Johan Olav Koss. Han kommer til å kopiere Hjalmar ”Hjallis Andersen fra 1952. Frank Dietrich henger seg på, men er slått med en runde. Johan Olav Koss gjør som Ivar Ballangrud i 1936, som Hjalmar Hjallis Andersen i 1952, Knut Johannesen i 1960. Han vinner olympisk gull på titusenmeter for Norge. Han er OL-ambassadør for Olympic Aid i Eritrea. Han gav 225.000 kroner til Olympic Aid. Her går han inn på ny verdensrekord til Vikingskipet. 13.30.55. For en fantastisk slutt. Han slo Hjallis`rekord med over tre minutter. Du verden! Dette er et av de største idrettsøyeblikk i norsk idrettshistorie.


Se klippet av Johan Olav Koss`gulløp på Youtube

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar