torsdag 4. juni 2009

Store Øyeblikk - Ove Eriksen - Dan Jansen 1994



- Jeg unnet ham virkelig gullet



Sted: Vikingskipet Hamar

Dato: 18.februar 1994.

Arrangement: Lillehammer OL.

Øvelse: 1000-meter skøyter.

Utøver: Dan Jansen (USA)

Kommentator: Ove Eriksen (NRK)


Da Dan Jansen endelig fikk sitt etterlengtede og fortjente OL-gull.

Det var ikke bare Johan Olav Koss`tre gull som engasjerte Ove Eriksen i Vikingskipet. Amerikaneren Dan Jansen rørte både det norske folk og resten av verdens tv-seere med sin sterke historie. Like før 500-meter-løpet under de olympiske vinterleker i Calgary i 1988, hvor Jansen var favoritt, fikk skøyteløperen beskjed om at hans søster var i ferd med å dø av leukemi. Under løpet falt gullfavoritten, noe han også gjorde under 1000-meteren i samme olympiske mesterskap.

I OL i Albertville fire år senere, var igjen Jansen gullfavoritt både på 500 og 1000-meter. Men, den uheldige amerikaneren, som før mesterskapet hadde satt ny verdensrekord på 500-meter, klarte ikke å leve opp til forventningene. Mesterskapet ble en fiasko for Jansen, som noterte seg for en 4.plass på 500-meter, samt en skuffende 26.plass på 1000-meter.

Og det startet ikke bedre under vinterlekene på Lillehammer i 1994, som var Jansens siste sjanse til å vinne et olympisk gull. På 500-meteren var Jansen igjen nære ved å falle, og amerikaneren fra Wisconsin endte på en 8.plass på sin antatt sterkeste øvelse. Så, attende februar, og Jansens siste løp i et olympisk mesterskap. 1000-meter foran fullsatte tribuner i Vikingskipet. Dan Jansens skal opp mot japanske Junichi Inoue. I kommentatorboksen til NRK sitter igjen Ove Eriksen.

- Alle unnet Dan Jansen gullet, inkludert meg selv, forteller NRK-kommentatoren.

Endelig gull!

Og Dan Jansen åpner fantastisk. På første mellomtid er amerikaneren to tideler foran russiske Zheleszovskiy som leder konkurransen. Amerikaneren fosser fra japaneren Inoue, og halvveis i løpet leder Jansen. Men så, i nest siste sving begynner kroppen til Jansen å merke kjøret. Den venstre hånden til Jansen berører isen, og Ove Eriksen er sikker på at amerikanerens gull ryker, igjen.

- Også var han uheldig igjen! han er nok så sliten, så sliten. Jeg tror ikke dette går denne gangen heller, Dan. Du stormer mot din siste ytre, men hadde altså et feilskjær. Han begynner å bli veldig, veldig tappet for krefter nå. 1.12.72. Skal du klare det? 1.10, 11, 12, (Jansen går i mål)

- Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, han gjør det! Daaaaaaaaan Jaaaaaaaaaaansen. Oioioioi. Selv med store problemer i siste sving, så går han opp i teten!

Ove Eriksen er i ekstase, og Dan Jansen vinner sitt første og eneste OL-gull, i sitt siste løp!

- Det var helt klart prikken over i-en da Dan gikk i mål. Det var nesten litt rørende, og var det noen som fortjente det gullet, så var det han, forteller Eriksen med entusiasme i stemmen.

- Lever for slike øyeblikk

- Det er dette vi sportskommentatorer lever for. Slike øyeblikk.

- Er det vanskelig å styre følelser når det kommer til slike øyeblikk?

- Både ja, og nei. I følge kommentatorskolen i Norge skal en jo være engasjerte. Engasjement må en bare ha, samtidig som det blir vanskelig å skjule følelser. Vi følger jo disse idrettsutøverne gjennom flere år. Det er klart det kommer følelser i bildet, når slike ting skjer.

- Det er vel det som kan kallers et naturlig, men likevel ekte engasjement.


Hør Ove Eriksens glede over Dan Jansens gull på Youtube

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar