torsdag 4. juni 2009

Utvikling - Økonomi og rettigheter


- Flere aktører er positivt

POSITIV: Medieansvarlig i Start IK Roy Emanuelsen, synes det er positivt at flere aktører har rettigheter til fotball. (FOTO: IK START)

Kampen om å få rettighetene til å få sende fotball og idrett blir stadig tøffere. Ikke minst på grunn av det økonomiske aspektet som stadig vokser ved nye tv-avtaler.

Robert Sagaas

I dag er det fire forskjellige kanaler, som sender fotball i Norge, og Dag Solheim synes det er bra at det ikke har blitt monopol på rettighetene.

- Det er en fin miks i Norge. Fire kanaler med fotball. Viasat viser Champions League, Canal pluss har Premier League. NRK har sin del, og har kjøpt rettighetene til fotball-VM. TV2 har det på sin måte. Det er fire forskjellige kanaler, som formidler det på sin måte. En kanal kan bli kjedelig og monotomt.

- Jeg er skuffet over NRK, for jeg hadde forventet at de skulle forbedre siden sist det hadde rettigheter til å vise fotball.

De nye avtalene som gjør at fotballen har blitt mer tilgjengelig har gjort det enklere enn ved en eventuell enerett av produktet.

- En må forholde seg til at noen har kjøpt en rettighet. Det er ikke problemer å finne muligheter til å få en del av kaka. Nå er det flere som har rettighetene, ved et monopol er det lettere å sperre andre ute.

Flere aktører

Medieansvarlig i IK Start, Roy Emanuelsen, synes det er positivt at det er flere som har rettigheter i den nye avtalen, og at forbundet har lagt til rette for at mediene skal få sin rett.

- Det er bra at det er flere aktører inne i bildet og at det er mediedekning i de forskjellige kanalene.

- En hadde nyhetsretten mer før. Det kan virke brutalt å beslaglegge for eksempel kameraer og at det ikke kan brukes før etter kampen, men det er tilgang og tilrettelegging etter kampene og det er ryddig og greit. Det er lagt til rette for at mediene skal ha det de har krav på, og det har de muligheter til i mixed zone etter kampen.

Det kan imidlertid skape hodebry for klubbene med satsningen de forskjellige kanalene har lagt seg på.

- Det er en voldsom eksponering av fotball, og det er en del klubber som er engstelige fordi det kan gå utover publikumssnittet til klubbene. Det er et voldsomt trykk med visning av kamper på nett og på tv og en kan oppleve at folk blir mette av det. Sannsynligvis blir det analysert til neste avtale.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar