torsdag 4. juni 2009

Utvikling - Tippekampen


- Norsk Tipping skal ha mye av æren


EKSPERT: - Jeg så alle kampene i VM i Frankrike, fordi jeg er relativt interessert i fotball, sa Arne Scheie etter fotball-VM i Frankrike i 1998. (Foto: Anne-Liv Ekroll/NRK)


NRKs fotballekspert Arne Scheie er sikker i sin sak. Hadde det ikke vært for Norsk Tipping, hadde aldri nordmenn vært så interessert i fotball.

Dag Magne Vegel


- Tippekampen har blitt et begrep i de norske hjem, mener Arne Scheie, som har kommentert over 140. kamper fra fotballøya opp gjennom årene.

- Hadde det ikke vært for Norsk tippings tippeprogram på NRK, tror jeg aldri interessen for fotball hadde vært så stor her i lille Norge.


NRK hadde nemlig et ukentlig tippeprogram i fjernsynet, i regi av Norsk Tipping. Med dette kom etter hvert også interessen for engelsk fotball, og i 1969 ble den første tippekampen overført fra England. En ny æra i norsk tv-historie var et faktum.


- NRK var i utgangspunktet mer opptatt av selve tippingen, enn kampene de første årene, minnes Scheie.


Etter hvert dreide fokuset seg mer over mot det sportslige.


- Interessen hos det norske folk var betydelig fra første direktesendte kamp, mellom Wolverhampton og Sunderland i 1969.

Scheie begrunner dette med at det norske folk ikke var vant med direktesendte sendinger i fjernsynet. Samt at nordmenn endelig fikk sett sine favorittlag og helter i aksjon, noe de ikke hadde opplevd tidigere.

- Tenk deg alle storkampene, lagene og arenaene som ble kringkastet direkte hjem til det norske folk. Er det rart interessen rundt engelsk fotball vokste så raskt, sier Scheie.


Bakgrunn

1960 – NRK fjernsyn åpner offisielt.

1969 – NRK overfører tidenes første tippekamp fra England.

1972 – Prøvesendinger i farger begynner.
1975 – Faste tv-sendinger i farger.
1990 – Stortinget vedtar at det skal opprettes en reklamefinansiert tv-kanal i Norge. TV2 blir tildelt konsesjon.
1992 – TV2 starter sine sendinger fra sin base i Bergen.

1993 – TV2 viser engelsk fotball sammen med NRK.
1997 – Canal+ har eneretten på engelsk fotball frem til 2009/2010 – sesongen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar