torsdag 4. juni 2009

Store Øyeblikk - Arne Scheie - Marseille 1998.


- Det viktigste sparket på en ball i Norges fotballforbunds historie.


(Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)


Da Norge snudde 0-1 til 2-1-seier over Brasil på ti minutter i Marseille. Arne Scheie gikk bananas, og det norske folk holdt pusten.


Sted: Stade Velodrome, Marseille (FRA)

Dato: 23.6.1998.

Arrangement: Norge-Brasil, fotball-VM 1998 i Frankrike. Siste gruppespillkamp.

Utøvere: Kjetil Rekdal, fotballandslaget og Arne Scheie

Kommentator: Arne Scheie og Lars Tjærnås (NRK).


- For meg, deg, og sikkert hele nasjonen var dette det største av alt, sier Arne Scheie. 11 år etter bragden i Marseille, som av mange regnes som det største idrettsøyeblikket i norsk idrettshistorie.


- Landslaget hadde levert en tilfredsstillende innsats så langt med to uavgjort, og den siste kampen mot hadde jo alt. Rammen rundt. Alle nordmennene som befant seg både på stadion i Marseille og utenfor. Og så dette resultatet da. Selv om vi lå under med 0-1 og det gjenstod bare ti minutter, tenkte jeg at dette var et hederlig resultat mot et av verdens beste fotballag. For vi måtte jo vinne, erindrer Scheie.

- Så snudde det.

Snuoperasjonen


Året er 1998. I Norge feirer vi Sankthansaften. Været er fantastisk, og i de norske hjem er folk samlet til godt lag. Men, det tradisjonelle Sankthansbålet har dette året blitt byttet ut med fjernsynsapparatet. Alles fokus er rettet mot Marseille og Norges siste gruppespillkamp i fotball-VM i Frankrike mot Brasil. Med seier vil Norge for første gang kvalifisere seg for utslagsrunden i et verdensmesterskap i fotball. På Stade Velodrome er Arne Scheie på plass i kommentatorboksen sammen med ekspertkommentator Lars Tjærnås. Norske og brasilianske fotballsupportere har inntatt den franske havnebyen. Regjerende verdensmester i fotball er motstander for Drillos menn. Og utgangspunktet for nordmennene er tøft. Brasil har ikke tapt en fotballkamp i et VM siden 1966. Første omgang i Frankrike ender målløst. Og det er ikke uventet brasilianerne som tar ledelsen 13 minutter før slutt i kampen. Håpet om avansement svinner. Men, så. Åtte minutter før full tid tenner Tore Andre Flo nytt håp i den norske leiren når han utlikner til 1-1. Så, 4 minutter senere skjer det som regnes som et av de største norske idrettsøyeblikkene noensinne. Målscorer Tore Andre Flo blir dratt ned i den brasilianske sekstenmeteren.


- Å, Er det straffespark?, roper sidekommentator Lars Tjærnås. Nei, vi får vel ikke, svarer Scheie, før han momentant innser at det utrolige er i ferd med å hende.

Scheie: - Er det straffespark, dere?
Tjærnås: - Det er det!
Scheie: - Er det straffespark?
Tjærnås: - Det er det!
Scheie: - Er det straffespark?

Scheie: - Skal vi komme videre på slutten?

Scheie:- Norge, har så vidt jeg kan bedømme fått straffespark her. Det viktigste gjennom den lange idrettshistorien, fotballhistorien!


- Unnskyld alt, men dette er helt utrolig, hvis vi får straffespark av den amerikanske dommeren, utbryter en oppspilt Scheie.


- Kom fra hjertet

- Hva tenkte du i sekundene før straffesparket?


- Jeg tenkte vel ikke akkurat så mye. Alt ble vel bare rør, det kokte. Snøvling og faktafeil. Ingen logikk. Men det kom fra hjertet, forteller Scheie, som synes sluttminuttene etter straffesparket var verst.


- Tenk om brasilianerne hadde utliknet. For en nedtur det hadde vært! Jeg ville bare at klokka skulle gå så fort som mulig.


- Det viktigste sparket


- Kjetil Rekdal går fram. Han har misset før. Pulsen er i 410! Unnskyld alle i Norge. Dette ER så stort for alle. Nå Kjetil Rekdal. Det viktigste sparket på en fotball i Norges fotballforbunds historie, skal Kjetil Rekdal gjøre. Tre minutter er det igjen. Hva gjør Rekdal? Normalt legger han vel den ballen til høyre for Taffarel (Brasils målvakt).

- Jeg trur han skyter til venstre for seg sjøl. Det viktigste er at ballen havner i nettet i hvert fall, påpeker sidekommentator Tjærnås.

Scheie: - Vi får se. Rekdal. Han er kald som en fisk. Vi har reist oss på plassene våre!
Scheie: - Og Kjetil Rekdal, fra.. han scorer!! Norge leder 2-1! Norge leder! Viva la Norvege! Ale! Kjetil Rekdal og Norge! Jeg har ikke opplevd maken! Og dette mener jeg av fullt hjerte. 2-1 til Norge! Ahhhhh. Dette er utrolig! Vi har kommet tilbake! Norge, i alles hjerter. Unnskyld patriotismen. Unnskyld alt! Men dette må en 54-åring få lov til å glede seg over. Jeg har ikke opplevd maken.

Det aller største

- Dette er en av de største idrettsbegivenhetene gjennom tidene. Skulle vi slå Brasil i et VM, så overgår det alt! Jeg tror nesten Bjørn Dæhlie som sitter nedenfor oss er enig med oss i det.

Sluttsignalet nærmer seg og Arne Scheie påpeker hvor overrasket han er over at en amerikansk dommer tildelte straffespark til lille Norge.

- Jeg skal spise hamburgere resten av livet, stråler Lars Tjærnås.

Tilleggstiden ebber ut, og Norge slår Brasil i Marseille.

Tjærnås: - Vi er i åttedelsfinalen!
Scheie: - Vi er i kvartfinalen, Lars Tjærnås! Alle dere hjemme i Norge, dette har dere fortjent! Jeg tror dette er det største i norsk idrettshistorie. I hvert fall er det for meg nå.


- Står du fortsatt fast på at det er det største idrettsøyeblikket i norsk idrettshistorie?

- Definitivt. Hadde vi vunnet VM-finalen, hadde det nok vært større, men det hadde vel vært urealistisk, erkjenner Scheie.


Se, nyt og hør Arne Scheies opplevelse av Norge-Brasil 1998.

1 kommentar: